Uncategorized

Ali obstaja alergija na sonce?

8. 11. 2016
Mojca Bizjak

Mojca Bizjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije v Estetiki Nobilis

Čezmerno izpostavljanje soncu povzroča opekline, prezgodnje staranje kože in rak kože. Pri preobčutljivih ljudeh pa lahko že izpostavitev majhnim količinam ultravijoličnih (UV) žarkov sproži nastanek kožnih sprememb, ki jih mnogi imenujejo alergija na sonce (kar pa ni strokovni izraz). V kakšnih oblikah se torej kažejo te spremembe in kako jih imenujemo?

Najpogosteje gre za polimorfno fotodermatozo. V 2 do 48 urah po prvi intenzivnejši izpostavitvi UV žarkom (večinoma UVA) spomladi ali poleti se pojavijo zelo srbeče kožne spremembe različnega videza. Običajno prizadene dekolte, podlahti in roke ter traja do 7 dni.

Fototoksični dermatitis povzročijo določene snovi, ki pridejo v stik s kožo (nekatere trave, zelenjava, dišave v kozmetiki idr.) ali jih zaužijemo (nekatera zdravila), sončna svetloba pa jih pretvori v strupene presnovke, ki okvarijo kožo. Podoben je sončni opeklini.

Fotoalergijski dermatitis je edini predstavnik alergijskih bolezni, povezanih z izpostavitvijo soncu. Pod vplivom sončne svetlobe nekatere snovi, ki pridejo v stik s kožo ali jih zaužijemo, postanejo alergogene. Večinoma se kaže s srbečim vnetjem z luščenjem. Zdravnik postavi diagnozo ‘alergija’, če pozna imunski mehanizem, ki je sprožil reakcijo.

Solarna koprivnica je redka. Srbeče koprivke se pojavijo v nekaj minutah po izpostavitvi soncu in izginejo najkasneje v 24 urah.

Sonce lahko poslabša ali sproži nastanek drugih kožnih bolezni.

Če imate takšne težave, obiščite specialista dermatologa.

Zanimalo ga bo:

  • Koliko časa po izpostavitvi soncu je nastopilo vnetje?
  • Kako je izgledalo (zelo koristne so fotografije)? Ali je bilo srbeče ali boleče?
  • Se je to zgodilo prvič?
  • Kaj ste nanašali na kožo in katera zdravila prejemate?

Včasih so potrebne dodatne preiskave. Zdravljenje je odvisno od diagnoze. Pri blažjih težavah običajno zadostuje nekajdnevno izogibanje soncu ter nanos negovalnih mazil. Običajno pa so potrebna zdravila na recept. Za umiritev vnetja se večinoma uporabljajo glukokortikoidne kreme, včasih pa so potrebne tablete metilprednizolona in druga zdravila. Antihistaminiki ponavadi ne koristijo. Pomembni so tudi preventivni ukrepi. 

Kaj lahko storite sami?

Omejite čas, ki ga preživite na soncu, še posebej med 10. in 16. uro. Izogibajte se nenadni izpostavitvi intenzivnemu soncu.

Poiščite senco, nosite zaščitna oblačila in pokrivala. Uporabljajte zaščitna sredstva z UVA in UVB zaščito ter faktorjem vsaj 30 (pri opisanih težavah najbolje 50+).

In ne pozabite!

Porjavela koža ni moderna. Za rakom kože lahko zbolimo vsi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply