Uncategorized

Laserska ali klasična liposukcija?

10. 3. 2017
Miran Križančič, dr.med., specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Miran Križančič, dr.med., specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Svetuje Miran Križančič, dr.med., specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije:

Liposukcija je kirurški poseg, pri katerem z nekaj milimetrov širokimi cevmi izsesamo odvečno podkožno maščevje. Poseg se uporablja takrat, ko z zdravo prehrano in ustrezno vadbo ne moremo zmanjšati maščobnih oblog, ki se najpogosteje nakopičijo na spodnjem delu trebuha, bokih, notranji strani stegen ali na podbradku.

Danes poznamo kirurško (klasično) in lasersko liposukcijo, ki se razlikujeta predvsem po tem, da se pri laserski s pomočjo laserja raztopi maščobo, ki jo je zato lažje izsesati, hkrati pa laser deluje še na kožo in jo zategne tako, da se ne povesi ali vsaj bistveno manj povesi, kot pri klasični liposukciji. Pri kirurški liposukciji pa v predel, kjer se nahajajo odvečne maščobne obloge, injiciramo posebno tekočino, s katero omrtvičimo območje posega, nato pa raztopimo in/ali izsesamo odvečno maščobo.

 

Obe metodi sta visoko učinkoviti, pri čemer je laserska novejša in zaradi učinkovitosti tudi vse bolj popularna.

V dosedanji praksi je kirurška liposukcija kot starejša metoda najbolj pogosta, vendar se pacienti zaradi učinkovitosti in hitrejšega okrevanja vse pogosteje odločajo za lasersko liposukcijo. Ne glede na to, za katero vrsto liposukcije gre, je pomembno, da pacient po opravljenem posegu redno nosi kompresijska oblačila, ki vam jih morajo izdelati pred posegom po meri.

liposukcija_before-after_2-2Za koga je liposukcija primerna?

Priporočamo, da se za liposukcijo odločajo osebe, ki so zmanjšale telesno težo s pomočjo zdrave prehrane in redne vadbe, vendar na nekaterih delih telesa še vedno ne morejo odstraniti nezaželenih maščobnih oblog. Za maksimalne učinke liposukcije je potrebno po operativnem posegu poleg nošenja kompresijskih oblačil nadaljevati z zdravim in aktivnim življenjem, saj liposukcija odstrani obstoječo maščobo, na drugih mestih pa se lahko vseeno nalaga nova.

 

Estetski posegi z lastno maščobo

V estetski kirurgiji se pri operacijah povečave prsi v zadnjih letih vse pogosteje uporablja lastna maščoba, ki jo dobimo s posegom liposukcije. Tako pri povečanju prsi namesto vsadkov, polnjenih s silikonskim gelom, uporabimo lastno maščobo pacientke. Na ta način z lastno maščobo naredimo prsi polnejše in večje, bolj mladostne, hkrati pa v telesu ni nobenih tujkov, brazgotine so minimalne oz praktično nevidne, občutek prsi ob dotiku ter tudi občutek za žensko pa je popolnoma naraven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply