Uncategorized

Hiperpigmentacije 2. del: Preprečevanje in zdravljenje

13. 12. 2016

Svetuje Karmen Cerovšek, terapevtka v Estetiki Nobilis:

Temne lise, ki se pojavijo predvsem na izpostavljenih delih obraza, dekolteja in rok, je v prvi vrsti treba preprečevati. To počnemo z dosledno in natančno uporabo zaščite, z omejevanjem časa, ki ga preživimo na soncu, z nošenjem zaščitnih oblačil in z uporabo sredstva za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem (spf 50+). Poleg tega pa je pomembno, da vse lise in madeže na koži redno preverjamo pri dermatologu, s čimer preprečujemo morebitne možnosti nastanka melanoma – raka kože. 

Zdravljenje hiperpigmentacij

Za preprečevanje nastajanja in odstranjevanje  hiperpigmentacij poznamo različne sodobne metode, med katerimi je najcenejša in najbolj enostavna uporaba kozmetičnih krem in kozmetoloških kislinskih pilingov, ki so primarno namenjeni odstranjevanju hiperpigmentaciji.

Pri zdravljenju hiperpigmentacij se poslužujemo metod, s katerimi vplivamo na proces tvorbe melanina (melanogeneza), da zaviramo proces pigmentacije (oz. pospešujemo, v kolikor je to potrebno). Učinkovine, ki jih uporabljamo za svetlenje kožnih sprememb v pigmentaciji, so različne, najpogosteje pa rezultate dosežemo s preprečevanjem delovanja encima tirozinaze.

V Estetiki Nobilis odstranjujemo in zdravimo hiperpigmentacije pod strokovnim vodstvom  zdravnika specialista  z najsodobnejšimi metodami, kot so: laser, radiofrekvenca, kemičnimi pilingi, vse bolj priljubljen pa je tudi postopek zamrzovanja s tekočim dušikom.

Nega kože za zdravljenje hiperpigmentacij

V Estetiki Nobilis  izvajamo medicinske nege kože s kozmetiko Holy Land (HL) , ki temelji na t.i. atravmatskem pristopu z uporabo AHA in BHA kislin, retinola in antioksidantov. Prednost medicinske kozmetike HL je prav njen primarni namen, da pacientom z blagimi in srednje močnimi hiperpigmentacijami, z  neenakomernim tenom, s kožo brez sijaja pomaga pri zmanjševanju hiperpigmentacij.

Nega kože, nagnjene k madežem, mora biti sestavljena iz naslednjih štirih korakov:

  • nega oziroma čiščenje
  • piling ali eksfoliacija
  • hidracija
  • zaščita

Zdravljenje in zmanjševanje hiperpigmentacij je postopek, ki zahteva vztrajnost, doslednost pri negi in čas, da rezultati uporabe ustrezne nege postanejo vidni.

Zdravljenje z laserjem

Pod pojmom zdravljenja z laserjem razumemo uporabo širokega spektra laserskih naprav, ki imajo različne valovne dolžine, načine delovanja in najrazličnejše ročnike. S pomočjo ciljane-selektivne optične energije segrejemo kožno barvilo – melanin, kar povzroči razgradnjo njegovih celic, hkrati pa se zmanjša njegova proizvodnja.

Glavna prednost zdravljenja z laserjem je prav delovanje na točno določena tarčna tkiva in ohranjanje vseh drugih tkiv, kar pomeni, da so ob pravilno izbrani laserski napravi in brezhibni izvedbi brazgotine po posegu minimalne. Cilj laserskega zdravljenja je vzpostavitev normalne barve in površine kože.

Za odstranitev nekaterih sprememb je dovolj enkratno zdravljenje, pri drugih poteka zdravljenje v večtedenskih presledkih.  Proces razgradnje melanina povzroči začasno potemnitev, po treh do štirih tednih pa pigmentne nepravilnosti izginejo. Neposredno po zdravljenju je koža pordela in otekla. Kasneje se lahko pojavijo majhne kraste, ki odpadejo v desetih dneh.

Terapija z laserjem se lahko opravlja samo v hladnejših mesecih leta (od novembra do marca) in ne na porjaveli koži. Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega  in ob akutnih obolenjih.

Uporaba kemičnih piligov za zmanjševanje hiperpigmentacije

kemicni_piling-2Kemični piling je medicinski postopek, kjer z uporabo različnih kislin (npr. salicilna, glikolna, triklorocetna ali piruvična kislina) odstranimo zgornjo plast kože. To metodo običajno uporabljamo za korekcijo hiperpigmentacij, finih gubic, aken, brazgotin, za pomladitev starajoče kože, za izboljšanje kakovosti kože pri kadilcih in po poškodbah od sonca.

Glede na koncentracijo preparata se lahko odločimo za povrhnji, srednje globok ali globok piling, možno pa je tudi izbirati različne preparate. Globina delovanja kemičnega pilinga je odvisna od vrste in koncentracije kisline, pH raztopine, števila slojev kisline in časa delovanja. Postopek kemičnega pilinga lahko uporabljamo tudi na dekolteju in rokah.

Terapijo s kemičnim pilingom  izvajamo  jeseni, pozimi in zgodaj spomladi zaradi manjše jakosti UV žarkov.

Vsem naštetim metodam je skupno, da je tudi po končani terapiji potrebna redna zaščita pred UV žarki, sicer se hiperpigmentacija lahko kaj hitro povrne.

Hiperpigmentacija v nosečnosti

Pigmentni madeži, ki se pojavijo v času nosečnosti, so najpogostejša oblika melazme (pojavijo se pri okoli 90 % nosečnic) ali pri motnjah ščitnice, ob uporabi kontracepcijskih tablet in hormonskih terapijah.  Njihov vir je spodbujajoč vpliv hormonov estrogenov na melanocite (celice, ki v koži proizvajajo pigment). Po porodu lahko večinoma precej zbledijo, vendar je v vsakem primeru potrebna zaščita pred UV žarki.

Nekaterim  ženskam se melazma po nosečnosti, predvsem ob izpostavljenosti UV žarkom, ponovi. V tem primeru lahko ženske posežejo po kateri izmed zgoraj naštetih metod, vendar z zdravljenjem počakamo do konca dojenja.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply