Uncategorized

Lepe prsi – samozavest vsake ženske

28. 12. 2016
Miran Križančič, dr.med., specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Miran Križančič, dr.med., specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije v Estetiki Nobilis

Prsi oz. dojke so že od nekdaj simbol ženstvenosti in zdravja. Imajo pomembno funkcijo v času dojenja, vse življenje pa so opazen del ženske lepote. Kot pa v različnih pogledih nihče ni popoln, tudi prsi pri mnogih ženskah niso popolne, skladne s telesom, primerno velike, dovolj simetrične ali pa so prevelike in zaradi tega povzročajo različne težave (npr. s hrbtenico, ponavljajočimi se vnetji itd.).

Povečava prsi z lastno maščobo

Veliko deklet in žensk ima prsi manjše, kot si jih želijo, imajo pa tudi težave pri izbiri oblačil, nedrčkov in kopalk. V takem primeru je rešitev kirurški poseg povečanja prsi (augmentacija). Prsi lahko povečamo z vstavitvijo silikonskih prsnih vsadkov, v zadnjih letih pa je napredek v postopkih plastične kirurgije omogočil povečavo prsi na bolj naraven način, brez vstavljanja umetnega materiala in brez večjih brazgotin – povečavo z lastno maščobo.

Pri taki povečavi najprej z liposukcijo odvzamemo maščobo na delih telesa, kjer je je preveč (običajno so to boki, stegna in trebuh) in jo nato vstavimo v dojki ter ju s tem povečamo.

Ta metoda ima kaj nekaj prednosti pred klasično povečavo s silikonskimi vsadki, saj po njej v telesu ni umetnega materiala, brazgotine so velike le nekaj milimetrov in praktično neopazne, okrevanje pa je hitrejše kot pri klasični povečavi. Povečava z lastno maščobo pomeni, da hkrati odstranimo tudi neželeno odvečno maščevje (z liposukcijo) in tako oblikujemo lepšo ter skladnejšo postavo.

Zmanjšanje prsi

V primeru prevelikih prsi lahko napravimo zmanjšanje oz. redukcijo prsi. Pri tem odstranimo odvečno tkivo, zmanjšamo prevelike kolobarje z bradavicama in dvignemo dojki. Pri posegu želimo zagotoviti čim bolj naraven, mladosten izgled prsi, hkrati pa napraviti skladne s postavo.

V kolikor so dojke zgolj povešene, a sicer primernega volumna, jih lahko s kirurškim posegom imenovanim mastopeksija, dvignemo.

Okrevanje je relativno kratko. Običajno je možno praktično vse dnevne obveznosti opravljati že v nekaj dneh po posegu. ečina zgoraj opisanih posegov za oblikovanje prsi ne vpliva na funkcijo dojk in možnost normalnega dojenja po posegu.

Večina zgoraj opisanih posegov za oblikovanje prsi ne vpliva na funkcijo dojk in možnost normalnega dojenja po posegu.

You Might Also Like

2 komentarja

 • Reply Janja kolmančič 2. 1. 2017 at 20:42

  Pozdravljeni

  Zanima me cena povecanja prsi z lastno mascobo

  Hvala lp

 • Reply Sandra Zver 3. 1. 2017 at 08:44

  Pozdravljena Janja. Cena povečave prsi z lastno maščobo stane 3.500€, v ceni je vključena tudi liposukcija.

 • Leave a Reply