Uncategorized

Starost in porod nista več razlog za odrekanje spolnosti

16. 9. 2016
Estetika Nobilis-ginekologija

Svetuje doc.dr. Damir Franič, dr.med, spec. ginekologije in porodništva

S starostjo in (vaginalnimi) porodi marsikatera ženska spolne odnose doživlja popolnoma drugače in marsikatera meni, da pri tem ni mogoče storiti ničesar. A vendar. Z razvojem estetske ginekološke kirurgije imajo ženske na voljo različne posege, ki povrnejo samozavest in povrnejo uživanje v spolnosti. Vse načine pomlajevanja nožnice izvajamo v Estetiki Nobilis v sodelovanju z doc. dr. Damirjem Franičem.

Z leti se ekosistem v nožnici spreminja: estrogen in testosteron zelo upadeta, pH nožnice pa se dvigne. Posledično nožnica postane suha, se zoža, kar ženske občutijo kot srbečico in pekoč občutek, kar tako fizično kot psihološko žensko odvrača od spolnih odnosov.

Tudi pri mlajših ženskah se pogosto zgodi, da po porodu ne doživijo spolnih užitkov tako kot pred njim. Različne raziskave kažejo, da polovica žensk tudi eno leto po porodu čuti bolečine med spolnimi odnosi.

Kako lahko nožnici povrnemo hormonsko ravnovesje in prožnost?

V estetski ginekološki kirurgiji poznamo tri načine t.i. pomlajevanja nožnice, ki povrnejo nožnici ustrezen hormonski ekosistem, utrdimo stene nožnice in obnovimo njene celice.

  1. Hormonsko lokalno zdravljenje

Najpogostejši in popolnoma neboleč način pomlajevanja nožnice je dodajanje estrogena in testosterona v obliki gela ali kreme. Pred začetkom tovrstne terapije ženske opravijo ginekološki pregled z ultrazvokom in krvne preiskave hormonov, nato pa lahko pričnejo s hormonskim lokalnim zdravljenjem.

  1. Lasersko pomlajevanje nožnice

Poseg, ki se opravi s posebno 3600 sterilno sondo, stimulira stene nožnice z laserskimi žarki in poskrbi za obnovitev kolagena, kar učvrsti in zoža steno nožnice, hkrati pa izboljša vlažnost in povrne nožnico na običajno Ph raven. Običajno sta potrebni dve terapiji, po katerih ženska ne potrebuje bolniškega staleža in gre takoj po terapiji domov.

  1. Pomlajevanje z lastno plazmo (PRP – Platelet rich plasma)

Najbolj celovita metoda pomlajevanja nožnice poteka tako, da v steno nožnice apliciramo trombocitno plazmo, ki jo dobimo iz krvi ženske, ki se odloči za takšen poseg. Na ta način obnovimo celice nožnice, dosežemo večjo vlažnost, spodbudimo libido in tako tudi bolj kakovostne orgazme. Terapija se običajno izvede dvakrat v razmaku enega meseca. Tudi po tem posegu ženska ne potrebuje bolniškega staleža.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply